De gekochte vriezer vervangt een Liebherr vriezer met dezelfde afmetingen, die we meer dan 25 jaar geleden kochten. Hij koelde nog uitstekend, maar moest wel steeds vaker ontdaan worden van ijs. Een door mij gemeten lager energiegebruik (van 7,5 kWh per week naar 2,5 kWh per week) scheelt bij € 0,40 per kWh ongeveer € 100 per jaar, dus het duurt dus wel even voor je dat hebt terugverdiend, Je krijgt ook verlichting (handig) en de automatische defrosting werkt perfect. Na inbouwen sloot de deur blijkbaar niet volledig, met als gevolg flink wat ijsaangroei. Na beter afstellen van de deur was al het ijs binnen een paar dagen helemaal verdwenen, en sindsdien is de vriezer 100% ijsvrij.
De effectieve inhoud is wat afgenomen ten opzichte van zijn voorganger, wat te verwachten is bij betere isolatie. Je kunt de bovenste lade aan de achterzijde minder hoog vullen dan aan de voorzijde. Dat zie je niet aan de lade zelf. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk twee broden in de uitgeschoven la leggen, maar die loopt dan bij inschuiven halverwege vast. Waarschijnlijk een kwestie van wennen. De verlichting is wat magertjes, zeker vergeleken bij de koelkast met dezelfde hoogte, maar voldoende. We kunnen weer jaren vooruit!
Pluspunten
- levensduur
- kwaliteit
- goed werkende defrosting
Minpunten
- prijs
- beetje zielige verlichting